WAAROM STOELYOGA UITERMATE GESCHIKT IS VOOR MENSEN MET ARTROSE

Dat yoga goed is voor lichaam en geest is niks nieuws. De vele wetenschappelijke onderzoeken liegen er niet om. Helaas is niet iedereen fysiek in staat om zich in allerlei ingewikkelde yogahoudingen te wurmen, maar gelukkig is dat bij stoelyoga niet nodig. Stoelyoga is de veiligste en minst belastende vorm van yoga en draagt ontzettend veel bij aan een gezond lichaam en het verminderen van gezondheidsklachten. Tijdens het geven van mijn stoelyogalessen kom ik één aandoening bijzonder vaak tegen: artrose.

Yoga kan artrose niet genezen, maar uit praktijkervaring en recent onderzoek blijkt dat het helpt gewrichtspijn te verminderen. Aan het onderzoek deden in totaal 131 ouderen met artrose mee, waarvan ongeveer de helft stoelyogalessen en de andere helft gezondheidsvoorlichting kreeg. Zowel de stoelyogalessen als voorlichtingssessies vonden tweemaal per week plaats, verspreid over een periode van acht weken. De ouderen die deelnamen aan de stoelyogalessen gaven na afloop aan dat ze minder pijn hadden, flexibeler en minder vermoeid waren. Bij de mensen die slechts voorlichting kregen was dit niet het geval. De onderzoekers concluderen dat stoelyoga een goed alternatief is voor mensen die moeite hebben met gebruikelijke yoga-oefeningen. Een belangrijke kanttekening is dat de lichamelijke verbeteringen verminderen als er niet meer aan (stoel)yoga wordt gedaan. Het is dus belangrijk om in beweging te blijven!

Het rekken en strekken maakt de gewrichten flexibeler en de spieren sterker. Daarnaast kunnen de psychologische voordelen van (stoel)yoga met name voor mensen met een chronische aandoening een groot verschil maken. Bij stoelyoga wordt de stoel als hulpmiddel gebruikt, waardoor lenigheid minder van belang is en het lichaam minder belast wordt. Hierdoor kunnen we ons volledig op de bewegingen richten zonder pijn te ervaren. Dat is overigens een gouden regel in yoga; als het pijn doet, dan moet je stoppen.

Om het lichaam op te warmen beginnen we de stoelyogales met het vrij bewegen van alle gewrichten. Door onbelaste bewegingsoefeningen te doen gaat de energie weer stromen en wordt het kraakbeen gevoed. Hierbij besteden we extra aandacht aan de heupen en knieën omdat hier vaak artrose ontstaat. Buig-, strek- en draaiende bewegingen van de heup en knieën in zittende houding zijn een veilige en goede manier om het lichaam te versterken.